1/1

Mindfulness

voor kinderen

 

 

Raisin' Kids geeft mindfulnesstrainingen aan kinderen uit groep 5 tot en met 8 (8 tot en met 11 jaar), volgens de methode MindfulKids. Deze methode is op de leeftijd van kinderen en hun belevingswereld afgestemd. Zo doen we onder meer een ontdekkingsreis door het lichaam, onderzoeken we een rozijn en gebruiken we een rainstick, zaklamp en bellenblaas.

Mindfulness houdt in dat je doelbewust aandacht geeft aan dingen zoals ze zijn, op het moment zelf en zonder te oordelen. De training leert kinderen omgaan met de vele prikkels die op hen afkomen: sport, tv, computer, BSO etc. Dagelijks wordt veel van kinderen gevraagd, ook op sociaal gebied. Hierdoor kunnen zij piekeren, moeite hebben met slapen, snel afgeleid of onrustig zijn. Tijdens de training onderzoeken de kinderen hun gedachten, gevoelens en reacties. Het helpt hen om een (adem) pauze te nemen, tot rust te komen en zich minder te laten meeslepen door gedachten en emoties. Hierdoor kunnen zij bewuster kiezen hoe te handelen gedurende lastige situaties en reageren ze minder vanuit de automatische piloot. 

De kinderen leren makkelijker omgaan met spannende momenten. Verder ondervinden de kinderen in de training dat ze hun aandacht kunnen sturen en zich daardoor beter kunnen concentreren. Ook vriendelijkheid en vertrouwen zijn een belangrijk onderdeel van de training. De kinderen proberen zonder oordeel te kijken naar hun ervaringen: wat zij voelen is oké.  

 

De rozijn, "raisin" in het Engels, wordt vaak gebruikt om mensen kennis te laten maken met mindfulness: door een rozijn heel aandachtig te bestuderen en te proeven, merk je weer nieuwe dingen op. Hoe de rozijn ruikt, smaakt, welke kleuren hij heeft en welke geluidjes je hoort als je erin knijpt. Kortom, je zintuigen worden veel meer gewaar als je iets met bewuste aandacht doet.

Verder betekent "to raise":  grootbrengen. Door al op jonge leeftijd mindfulness te beoefenen, kunnen kinderen hier hun hele leven van profiteren.

Jong geleerd, is oud gedaan! 

 

Daarom: Raisin' Kids. 

  

  • c-facebook

​© Raisin' Kids